DESPRE HOMEOPATIE
Dintre toate artele vindecării, homeopatia a stârnit cele mai multe pasiuni și controverse. Ce este, de fapt, homeopatia? Numele ei provine din alăturarea a două cuvinte grecești: ”homoios”, care înseamnă ”similar, la fel” și ”pathos”, care înseamnă ”suferință”. Așadar, cuvântul ”homeopatie” s-ar traduce ”suferință similară”. Cum s-a ajuns la această denumire? La sfârșitul secolului al XVIII-lea, un erudit german, pe numele său Samuel Hahnemann, citind o carte de toxicologie, observă un lucru curios. Intoxicația cu chinină, o substanță ce era folosită în tratamentul malariei, provoacă chiar simptomele malariei. Intrigat, el începe să iși administreze singur cantități mici de chinină și observă cum apar, rând pe rând, semnele caracteristice ale malariei. Atunci când oprea administrarea, simptomele dispăreau. Hahnemann reia experimentul folosind și alte substanțe, iar fenomenul se repetă întocmai. El trage atunci concluzia că o substanță care poate determina o boală, o poate și vindeca. ”Simillia simillibus curantur”, similarul vindecă similarul, este dictonul pe care se sprijină tot fundamentul homeopatiei. Studiind mai departe și facând experimente cu tot mai multe substanțe, Hahnemann are geniala idee de a dilua din ce în ce mai mult și a dinamiza remediile pe care le folosea. El observă cu surprindere că, pe măsură ce dilua medicamentele, acestea își pierdeau potențialul toxic și acționau din ce în ce mai eficace. Astfel, pe baza cercetarilor făcute de Samuel Hahnemann, ia naștere homeopatia, o ramură a medicinii care a ramas, în esență, neschimbată de peste 200 de ani.
Dar Hahnemann nu este singurul care a folosit principiile homeopatiei. Cu peste 2000 de ani în urmă, Hippocrates, „părintele medicinii”, folosea de multe ori același principiu al similitudinii în tratamentele sale, iar, mai târziu, Paracelsus face cercetări ce privesc asemănarea dintre efectele unor substanțe și capacitatea lor de a vindeca aceste efecte.
O altă idee importantă în homeopatie este aceea că omul reprezintă un întreg alcătuit din trup, minte și emoții și toate aceste componente trebuie tratate împreună.Homeopatia este, așadar, o ”medicină holistică”, care tratează ființa umană în întregimea ei și îi oferă vindecare completă. Reamintesc definiția dată de Organizația Mondială a Sănătății stării de sănătate: „Sănătatea reprezintă starea completă de bine din punct de vedere fizic, mintal şi social. Ea nu înseamnă numai absenţa bolii sau a infirmităţii”. Faptul că homeopatia reușește să îndeplinească acest deziderat al OMS explică numărul uriaș de bolnavi care apelează la tratament homeopat. La ora actuală, homeopatia reprezintă al doilea mare sistem medical, după alopatie (medicina ”clasică”).
Reușind să restabilească și să întărească mecanismul de apărare propriu al corpului uman și să ofere pacientului confortul psiho-emoțional de care are nevoie, homeopatia rămâne, peste secole, cea mai completă metodă de vindecare existentă în aresenalul medicinii contemporane.
Dr. Bogdan Adrian Neguleasa-medic homeopat